Back

Summary

Delivered as part of a wider town centre redevelopment, this project involved the replacement of the existing fire station with a new building on another site providing operational facilities and a training area. Additionally, four floors of affordable residential accommodation were needed to make the project commercially viable.

The Brief

Our architects were required to produce designs which included the addition of a fourth residential floor at the request of planning officers. Post-contract we remained fully involved checking contractor’s proposals and visiting site regularly.

Balancing the differing needs of the fire station and residential accommodation together on a single site posed numerous challenges including separate access and the need for ample acoustic insulation.

Our Response 
Separation between the fire and residential elements was achieved through provision of clearly distinctive access points. Potential for noise disruption between the fire vehicle bays and residential accommodation above was negated by design features including thick concrete ceiling decks and significant insulation, supported by input from an acoustician to test designs and ensure noise levels were satisfactory.

Key Facts 

  • Our designs were praised by Surrey Fire & Rescue Service as setting the benchmark for its estate
  • We delivered a fast design change to add an additional fourth floor of residential accommodation in just three weeks

Project Information

Client: Surrey Police