Back

Summary

Creation of a new 100,000ft2, four-storey office building and associated external spaces for the software giant, Access Group, to house one third of the company’s global workforce within the surrounds of Loughborough University Science and Enterprise Park.

The Brief

Our landscape architects worked as part of Pick Everard’s multi-disciplinary team, partnering with main contractor Wates, architect SGP, Pick Everard’s civil engineers and ecologists FPCR, to create a unique, sustainable and wildlife-friendly landscape around the new office complex, allowing it to blend into the surrounding wider landscape.

Our Response

We designed the forecourt to be corporate with formal tree and hedge planting, and manicured lawns, feature paving and high-quality granite street furniture. The areas to the rear reveal a more ecologically led landscape with native tree and hedge planting, wildflower meadows and a 35m long, 3.5m tall bat commuting feature. This area also forms part of the proposed riverside walk.

The site’s sustainable drainage system includes a large pond and filter drains, all seamlessly integrated into the landscape offering attenuation as well as biodiversity enhancement. The retaining features are vegetated reinforced slopes hydroseeded with a species rich wildflower mixture.

Key Facts

  • 80 new trees planted throughout the site.
  • Over 300 metres of new hedgerow planted in the car park and along the boundaries.
  • The building has an extensive sedum roof.
  • Designed to achieve BREEAM Very Good.
  • Appointed through the Scape Built Environment Consultancy Services (BECS) Framework.

Project Information

Client: Leicestershire County Council / Wates Construction

Location: Leicestershire

Value: £22m