Delivery of state of a new secondary school in Jersey

We are designing a new secondary school to accommodate up to 850 pupils in years 7 to 11 for the States of Jersey in the Channel Islands. Pick Everard are experienced in the delivery of construction projects on island environments, with consideration given to the use of locally-sourced materials wherever possible and those which are able to be easily imported and/or replaced. The original Les Quennevais School - situated in St Brelade on the south west side of the island - was built in the 1960s but it had become outdated and the school had outgrown it.

11,500 sqm

11,500 sqm

The 11,500 sqm school has been designed to specifically cater for the needs of SEN students

£45m project value

£45m project value

With a budget of £45 million the design has conceptualised a space which will be used by both students and the community of Jersey

Opening

Opening

The school is due to open in September 2020

Sectors expertise

The site benefits from a considerable amount of open space on which to develop the unique scheme for the 850 pupils expected to start when the school completes in 2020.

 

The school has been designed to an incredibly high standard. Pick Everard has enhanced the scheme – incorporating climate-based daylight modelling to provide optimum daylighting conditions within all of the schools teaching spaces. The school is also situated very close to Jersey Airport, so we acoustically attenuated both buildings and the rooftop photovoltaic panels are all strategically aimed away from passing aircraft.

 

Having initially been appointed by the States to complete the technical design phase of the scheme, we were fully aware of the design constraints of the original proposal which allowed us to efficiently adapt our involvement to this new additional early stage work which included both stakeholder and extended client engagement. Our original appointment to upskill the Government department in the use of BIM level 2 both architecturally and as BIM consultants, has also enabled us to bring the remainder of the design stage on-board from the earliest iteration of the redesign process, ensuring a fully coordinated and clashed building from the outset.