Back

Summary

Development of a new campus for one of the UK’s largest independent schools, situated within 80 acres of rural land to provide state of the art facilities for more than 1,200 boys and girls aged 3-18. The new campus provides a 21,000m2 main academic building, a separate sports centre and a wide range of outdoor facilities.

The Brief

We were commissioned to provide full design and engineering services for the project.

Developed within the green belt, the building needed to be sited to be sympathetic to its surroundings. A careful process of testing the building footprint in different locations, considering site topography to minimise cut and fill, and completing an environmental impact assessment, ensured this was achieved.

Our landscape architects worked within a wider Pick Everard team to develop vibrant, welcoming, multi-functional and sustainable outdoor spaces to be enjoyed by pupils, staff and visitors alike, and to maximise opportunities to enhance the existing site.

Our Response

The shape of the building was designed to emphasise the landscape. The two-storey main school building was located at a low point of the site topography to minimise its impact. Elevations were punctuated with landscaped courtyards. By identifying the existing landscape assets and understanding the wider landscape context, we were able to propose a solution to enhance the development and enable it to be harmoniously integrated into the wider landscape setting.

Our design saw significant existing trees and woodlands retained, providing a mature landscape setting for the new campus. In addition, over 800 new trees were added. The new landscape provides an educational resource as well as further enhancement to the site’s biodiversity.

The new, sustainable facility has been rated as BREEAM Very Good and incorporates eco-features including sustainable drainage systems (SuDS), bat and swift boxes, beehives and outdoor classrooms to further connect pupils to their natural surroundings.

Key Facts

  • 11,000m2 of new species-rich wildflower meadow created.
  • 3,500m2 of wetland meadow created utilising the new SuDS ponds.
  • Eight bat boxes and 10 bird nest boxes were installed on selected mature trees and the new buildings.
  • BREEAM Very Good-rated.

Project Information

Client: King’s School / Vinci Construction UK

Location: Macclesfield

Value: £60m