Back

Summary

The exciting new Culloden Battlefield visitor centre and exhibition allows the whole Culloden story to be told in an innovative and interactive way that appeals to everyone. The previous centre had struggled to manage with visitor numbers, especially at peak times.

The brief

The building needed to be a model of environmental sustainability, positioned to reduce wind-chill and take advantage of natural daylight. It had to be heavily insulated and clad in locally sourced larch, Caithness stone and site-salvaged field stone.

Our response

We thermally modelled the building and used our considerable expertise in sustainable and renewable technologies to achieve operational efficiencies. For example, the building is heated by a woodchip burning biomass boiler system, supplied from local forestry sources.

Key facts

  • We designed an innovative and engaging visitor centre.
  • We used renewable technologies to create a model of environmental sustainability.

Project Information

Client: Morrison Construction Scotland – Highland

Value: £8 million