Back

Summary

Pick Everard worked with the British Geological Survey to create a masterplan to refocus their Nottingham headquarters. A critical element was a new data centre, replacing existing facilities with an expandable, highly environmentally sound building.

The brief

We were asked to replace the computer suite, creating a new data centre which could be easily expanded. The client needed to achieve a BREEAM Excellent rating, with responsibly sourced low thermal insulation levels and low environmental impact materials.

Our response

We created a small but highly specialised building, reusing brownfield land, pushing the boundaries of sustainable excellence and working towards zero carbon. Our technical experience meant we could work with the BRE to establish BREEAM accreditation, which actually led to us running the project as a trial for the BRE.

A core store extension system reused waste heat, while mechanical ventilation systems maintained acceptable temperatures around servers. Low and zero carbon technologies were also installed and waste materials segregated.

Key facts

  • We created an exemplary, sustainable facility.
  • We achieved a BREEAM Excellent rating and a BREEAM National Award.
  • We achieved Gold Standard power usage effectiveness.

Project Information

Client: Natural Environment Research Council (NERC)

Value: £20 million